Eesti English Русский
«
»

Järgmised sündmused Sündmuste arhiiv



 

Uudised
27/05/2019 09:27  
Muhus avati suvine kodukohvik Figueira
 Allikas: Meie Maa
Kaks Portugali noormeest ja üks Muhu juurtega neiu sõlmisid augusti keskpaigani Liiva endise kalakohviku hoone omanikuga rendilepingu ning avasid hoones, mis sügisel lammutamisele läheb, suveks kohviku Figueira.

„Kodukohviku,” täpsustas üks kohviku avamise idee autoritest Elo-Lota Meier, lisades, et portugalikeelne nimi „Figueira“ on tõlkes viigipuu. „Kui Eestis pannakse kohvikutes ja restoranides rõhku interjöörile ja disainile, siis Portugalis on sootuks vastupidi. Kohvikud on väga lihtsad ja kodused, aga toidud on maitsvad ja portsjonid suured.”
 
Elukutselisel kultuurikorraldajal Elol on asjaajamine veres, samuti on tal restoranitöö korraldamise kogemusi. Paar aastat tagasi töötas Elo Muhus Pädaste mõisas, kus ta tutvus samal ajal Pädaste restoranis praktikal olnud Ricardo Caladoga. Elo sõnul õppis Ricardo Portugalis teeninduskoolis  ja seal on teenindaja amet sama lugupeetud kui Eestis advokaadi amet, mida põlvest põlve edasi kantakse.
 
Pärast Pädaste mõisas töötamist hakkas Ricardole Eestis väga meeldima ja ta on siin elanud nüüd veidi enam kui aasta. Muhus veedab ta kohvikut pidades sisukat ja toimekat suvepuhkust. Siia kutsus ta puhkust veetma ka oma sõbra Vasco Monteiro, kes vastutab köögis toimuva eest. Seega valmivad Portugali kodused toidud just tema käe ja juhtimise all. „Kas ka Vasco Eestisse pikemalt peatuma jääb, näitab aeg,” naeris Elo.
 
Traditsioonilised Portugali road
 
Mõlemad noormehed on pärit Portugali lõunaosa keskelt – Alentejo piirkonnast, kus lõõmab kuumus ja ringi sõites võib näha oliivisalusid, lambaid ja korgipuid. Kuna Portugali perekonnad söövad alati koos lõunat ja õhtusööki ühise suure laua taga, siis pakutakse kohvikus Figueira just selle piirkonna rahvusköögi retseptide järgi valmistatud koduseid toite. Kohalikust ehk Muhu toorainest valmivad köögis külm tomatisupp Gaspacho, spargliga munaroog Pataniscas, veisepada ja Portugali seapraad. Kuigi Alentejo regiooni mägedest ja steppidest traditsioonilisi mereannitoite ei pärine, saab Figueiras kehakinnitust ka kalasõber. Toitude juurde pakutakse mõistagi veine, ei puudu Portugalile omane roheline värske Vinho Verde ega Sangria.
 
Esialgu on kohvik avatud teisipäevast pühapäevani hommikul kella kümnest õhtul kella kaheksani. „Peame veel aru, kui Liival on kõik kohvikud esmaspäeval suletud, siis võibolla muudame lahtiolekuaja nii, et hakkame tööle teisipäevast kolmapäevani,” sõnas Elo, lisades, et siis on iga päev Liival võimalik einet võtta. „Hinnad on meil Liiva linna keskmised ja Figueira jääb avatuks augusti keskpaigani.”
 
Vana hoone asemele uus
 
Endise Liiva kalakohviku puumaja kuulub arendusettevõttele Traffic Trade OÜ, kelle volitatud esindaja Aivar Ljaš ütles, et praegu on detailplaneering vallas menetlemisel, mille järel on kavas vana, amortiseerunud hoone lammutada ja selle asemele ehitada kuni 500-ruutmeetrise ehitusaluse pinnaga kahekordne ärihoone. „Eskiis on olemas ja sobival hetkel kuulutatakse välja arhitektuurikonkurss,” ütles Ljaš, lisades, et pole vaja karta, et Liivale kerkib kõrge klaasmaja. „Tuleb rahulik, muhupärane ja kogukonnale sobiv hoone, mille esimese korruse üks tiib ehitatakse kohvikuks,” ütles Ljaš. „Seega, kohvik oli, on ja jääb.”
 
Figueira kohvikupidajatega on Ljašil olnud juttu ka rendilepingu sõlmimisest uues majas, mis, kui kõik sujub tõrgeteta, ideaalis võiks olla uues kuues avatud juba aasta pärast. „Sõltub, kuidas neil suvi läheb ja kas neile üldse siin meeldib,” ütles Ljaš. „Mina annaksin küll ruumid just neile, siis oleks ninaesine vähe mitmekesisem. Hapukapsast sealihaga pakutakse saartel juba küllaldaselt.”
 


Elitec Free